Burgemeester Bloemersstraat 38 40 - Borculo

€ 1.465.000,- kosten koper.
Brochure downloaden
Regiofilm

Schitterende, monumentale villa met daarbij een volledig tot extra woonhuis omgebouwd bijgebouw waar een zelfstandig kantoor is toegestaan, in het historische hart van Borculo

Villa De Berkelstreek, een schitterende en uiterst charmante, geheel gerenoveerde en verduurzaamde villa (woonoppervlakte 373 m² alsmede een woonoppervlakte annex kantoorruimte van 187 m²) in Engelse cottage-stijl, is een niet te missen en beeldbepalend huis in Borculo. De Burgemeester Bloemersstraat biedt een keur aan fraaie huizen, met een rijke geschiedenis, maar villa De Berkelstreek is toch wel de Sneeuwwitje van het stel: ze is en blijft de állermooiste. En ze heeft een navenante geschiedenis: hier begon de verlichting van Gelderland, letterlijk, want vanuit deze plek werd de elektrificatie van de omliggende gemeenten gerealiseerd. Het was het hoofdkantoor van De N.V. Electriciteitsmaatschappij De Berkelstreek (E.M.B.). Ze voerden actief campagne voor het gebruik van elektriciteit, en zo gingen op het Gelderse platteland pling-pling-pling de lichten aan. Ze waren daarin veel succesvoller dan menig van hun concurrenten, het was dan ook een prachtig Gelders succesverhaal.

Dit kantoor met woning werd bij architect Bernard Beeftink in opdracht gegeven, een vakman met een indrukwekkende staat van dienst, ook in de omgeving in en rond Lochem. Beeftink’s hand is op veel plekken zichtbaar, ook in deze straat, en hier liet hij zich inspireren door de Engelse Cottage-stijl, wat in dat tijdperk erg geliefd was. Met name in de groene capsules waar de Achterhoek zo rijk aan is, deed deze trend het goed. Grote kappen met geronde rietdaken en gedetailleerde gevels, ramen met roedes en een ruim opgezet woonprogramma, dat waren de ingrediënten waarmee Beeftink deze elegante villa in 1920 gestalte gaf.

De stamboom is dus eersteklas, maar ook het bijgebouw is een regelrechte troef; hier is een volledig woonhuis annex kantoorruimte gerealiseerd, perfect als zeer luxueuze B&B, mantelzorgwoning of kangoeroewoning. Het hoofdhuis was dus in eerste instantie verdeeld in een woonhuis en een kantoor, hét hoofdkantoor, maar in de laatste jaren is het huis omgevormd tot een heerlijk woonhuis. Aan alles -vormgeving, eenheid, functionaliteit- is de grootst mogelijke zorg besteed en overal heeft men gekozen voor hoogwaardige materialen. Vindt u het fijn om gelijkvloers te leven? Dat kan, want de mogelijkheid tot slapen en baden op de begane grond is reeds gerealiseerd. Het is een riante villa, het heeft echt veel leefruimte: een woonoppervlak van ruim 373m² op een perceel van 1.321m². En dat in het centrum van Borculo, met alle voorzieningen praktisch voor de deur; de slager, de bakker en de groenteman, ze zitten allemaal vlak om de hoek, evenals de supermarkten en winkels.

Borculo heeft een aantal prima scholen, zowel basis- als middelbare scholen. Daarbij liggen plaatsen als Lochem en Groenlo op een kwartiertje en steden als Hengelo en Enschede op een goed halfuur rijden. Voor een gezellig café en andere, uitstekende horeca hoeft u het dorp niet uit overigens, want ook daarin is Borculo uitstekend voorzien; laat lekker de boel de boel, en steek de Berkel over naar de overkant, waar u aan kunt schuiven bij een aantal fantastische restaurants.

Begane grond
Aan beide zijden is de villa uitgebouwd, met in het midden een vooruitstekend, overdekt bordes met De Berkelstreek in voorname letters op de architraaf. Aan de straatzijde staat er een aantal leilindes op een rijtje, en de symmetrische opzet van het huis straalt rust en elegantie uit. Drie treden op naar de prachtige dubbele voordeur, entree in de ruime hal. Op de vloer fraaie Bourgondische dallen, een mooi contrast met de lichte wanden en het frisse houtwerk. In de hal de trap naar de verdieping, twee WC’s en de deur naar de zeer ruime kelder, met plek genoeg voor de wijncollectie, de houdbare voorraad en om spulletjes uit het zicht te bewaren.

Links toegang tot de grote woonkeuken (ruim 55m²). Alsof je in Frankrijk in een chateau bent, met het serene palet van natureltinten, openslaande deuren naar het achtergelegen terras onder de overkapping en de schitterende, handgemaakte keuken met alles erop en eraan: een prachtig spoeleiland met vaatwasser, marmeren werkblad en spoelbak, een zespits gasstel, een werkblad met dubbele spoelbak met dito kranen en een 3-in-1 kokendwaterkraan, veel bergruimte in de onderbouw met lades en kasten, ruimte voor een grote Amerikaanse ijskast, een apparatenwand met heteluchtoven, combimagnetron en stoomoven. Aan de andere zijde de manshoge wijnklimaatkast, en aansluitend de bijkeuken; hier zijn de wasmachine en droger vernuftig verstopt in landelijke, witte kastjes. Neem plaats aan de lange tafel of schuif aan bij het keukeneiland, en geniet van het knapperend haardvuur. Het voelt hier als één en al joie de vivre; dit is een plek voor het ophalen van oude herinneringen, maar vooral voor het maken van een heleboel mooie nieuwe.

Vanuit de keuken toegang tot de heerlijke woonkamer. Er is een lieflijke erker ingebouwd en rondom zijn er grote raampartijen met roedes, waardoor het er lekker licht is, maar u toch privé zit. De grote zandstenen schouw zorgt met een klassiek openhaardvuurtje voor de bijpassende ambiance.
Vanuit de hal rechts vinden we het slaapgedeelte: een hal met links een ruime living met een prachtige houtvloer en een houtkachel.

Rechtsvoor het boudoir -het woord ‘slaapkamer’ doet deze ruimte ons inziens te weinig eer aan- met openslaande deur naar het terras en twee erkers. Aansluitend de ronduit fantastische walk-in closet, want dat past precies bij een boudoir: op maat gemaakt, met een centraal vouweiland om accessoires in op te bergen en de outfits die het niet worden vandaag, weer netjes op te vouwen. Deze ruimte is gemaakt door iemand die exact begrijpt hoe een vrouwenbrein werkt. Of die snapt dat mannen gewoon van opgeruimd houden. Hoe het ook zij, het is een fantastische ruimte, en ideaal gesitueerd, want aansluitend is links een WC en dan is daar de prachtige badkamer. Weggeplukt uit een boetiekhotel, met een groot, vrijstaand keramisch ligbad, twee handgemaakte badmeubelen met marmeren bladen, keramieken waskommen en er is een riante inloopdouche.


Boven
Aan de ruime, lichte overloop -mét Frans balkon voor uw eigen balkonscène- en prachtige uitkijk over de tuin door de dakkapellen. Boven zijn er drie grote slaapvertrekken waarbij drie aansluitende kleedkamers annex kleinere slaapvertrekken, stuk voor stuk prachtige ruimtes. Ook zijn er drie badkamers: allen met douche en wastafel, twee met een eigen WC en eentje met een bad op pootjes. Of u hier dus met uw gezin wilt gaan wonen, of gewoon vaak gasten over de vloer heeft, iedereen heeft hier de ruimte en alle luxe die men maar kan wensen.
De zolder is te bereiken per vlizotrap van de tweede slaapkamer, en loopt door over de breedte van het huis. Het is opgedeeld in drie compartimenten en zo is er ruimte genoeg die te gebruiken is als berging.

Buitenruimte
Het huis wordt omsloten door een prachtig aangelegde tuin. De voortuin ligt op de zuidzijde en is -alweer een tikje Frans- als een klassieke vakkentuin aangelegd. Vanuit de keuken toegang tot de prachtige tuinkamer annex veranda aan de achterzijde van de woning, aan weerszijde geflankeerd door grote wolken hortensia’s en met een fraai zicht op de tuin. De rijke detaillering in het houtwerk is prachtig en draagt bij aan de nostalgische beleving die de villa biedt.
Het gazon is heeft een separate hoek voor een toompje kippen of kleinvee, of om een speelhoek te maken voor kinderen.

Bijgebouw, beneden
Het tweede huis op het perceel, No 40, in de vorm van een koetshuis, is niet alleen esthetisch een heerlijkheid, ook qua oppervlak en invulling is het een grote USP voor Villa De Berkelstreek. ‘Groot’ valt in deze dan ook letterlijk te nemen: het huis met tevens de bestemming 'Kantoor' heeft een woonoppervlak van 187m², en is daarmee een serieus, groot huis annex kantoor. Het is een volwaardige woonunit, geheel beschut gelegen en met dezelfde kwalitatief hoogwaardige materialen en verfijning ingevuld. Is het een werkplek, een B&B, een gastenverblijf of een mantelzorgwoning, hoe u het ook gebruikt; het is een prachtige plek. Entree in de hal aan de rechtervoorzijde. Hier een trap naar de verdieping, de deur naar de woonkamer, een separate WC met fonteintje en toegang tot de zeer ruime bijkeuken/ schuur, met aansluitingen voor de wasmachine en -droger, maar ook de ketel, spoelbak en de ijskast huizen hier.
Aan de voorzijde van de woning de heerlijke, lichte woonkamer. De robuuste travertin vloer geeft een stoere uitstraling. In het hart van de living is een schouw met openhaard geplaatst. Aan de achterzijde de ruime eetkeuken, met een fijne klassiek-landelijke keuken met Belgisch hardstenen werkblad, hand-gefrijnd dus ook deze keuken blinkt uit door de ambachtelijkheid die erin zit. Een groot fornuis met zes pitten en een heteluchtoven van 90cm maakt het aanrichten van diners tot een fluitje van een cent.

Aan de linker voorzijde het kantoor met aansluitend de eetkamer, maar met hetzelfde gemak is dit een gastenverblijf, een gym, een praktijk, een atelier of yogastudio. Het kantoor is slim aangepakt -voor de ondernemers onder ons- want het heeft een eigen toegang, een eigen pantry en eigen WC. Dat betekent dat het een fiscale eenheid is en dus ook als zodanig bij de belastingdienst de boeken in mag. Kijk, dat scheelt toch weer.

Bijgebouw boven
Boven treffen we een ruime overloop met twee slaapkamers; één wat kleinere kamer met twee dakramen en een grote slaapkamer met twee dakramen en een venster in de gevel. Ertussenin bevinden zich de separate WC en de prachtige badkamer, met een royaal ligbad, een dubbele wastafel en een douche, en een dot van een Frans balkon, met uitzicht op de tuin.

Kortom, een heerlijk huis met een keur aan mogelijkheden. U bedenkt ’t en in Huize De Berkelstreek kan het. Het huis vraagt om reuring, om volgedekte tafels en mooie verhalen, om gezelligheid in de keuken en potjes voetbal in de tuin, maar ook om totale rust bij de warmte van de openhaard, of op een lome zomeravond in een schommelstoel op de veranda. Wilt u zelf sfeer proeven in deze prachtige villa, en eens sparren over wat nu de mogelijkheden zijn van een tweede woning op eigen terrein? We nemen u graag mee, met liefde. Bel of mail, we plannen graag een bezoek met u in aan deze schitterende woning, Villa De Berkelstreek.


Algemeen:
- Bouwjaar : 1920 en in 2012 compleet gerenoveerd en gemoderniseerd
- Onderhoud : Goed
- Ligging : In het centrum van Borculo tegenover waterpartij
- Isolatie : Dak middels riet, muur-/vloerisolatie, isolerende beglazing
- Verwarming : Begane grond en eerste verdieping middels vloerverwarming
- Extra : Bijgebouw (nr. 40) te gebruiken als extra zelfstandige woonhuis maar ook als kantoorruimte
- Bijzonderheid : Tevens bestaat de mogelijkheid om alleen het hoofdhuis (nr. 38) aan te kopen.

Inhoud hoofdhuis (nr. 38) : 1.728 m³
Woonoppervlakte : 373 m²
Inhoud kantoor/extra woonhuis (nr. 40): 738 m³
Woonoppervlakte : 187 m²
Overig inpandige ruimte : 46 m²
Gebouw gebonden buitenruimte : 34 m²
Perceeloppervlakte : 1.081 m² resp. 240 m² zijnde totaal 1.321 m²
Energielabel : Gemeentelijk monument, is hiervan vrijgesteld
Aanvaarding : In overleg

lees meer +

Interieur en omgeving

Bekijk alle foto's door op een afbeelding te klikken.

Burgemeester Bloemersstraat 38 40 BORCULO
Kenmerken
  • Kosten koper k.k.
  • Soort woonhuis:
    villa, vrijstaande woning
  • Status:
    beschikbaar
  • Bouwjaar:
    1920
  • Woonoppervlakte:
    373 m²
  • Perceeloppervlakte:
    1321 m²
  • Inhoud:
    1728 m³
  • De Haan Schippers Makelaars