NSW-Landgoed “d’Olde Renger

NSW-Landgoed “d’Olde Renger” – Monumentale Saksische hoeve

Tussen Gelselaar en Geesteren ligt d’Olde Renger, een museaal mooie Saksische boerderij. Eentje met het predicaat ‘Rijksmonument’ sinds 1972, en terecht! Met ruim 15 ha, waarvan 8 ha cultuurgronden en 7 ha aan bos, water en siertuinen is het een indrukwekkend landgoed. Vanaf de weg is het niet te zien - de bomen eromheen vormen strakke gelederen - en zo waan je je op d’Olde Renger in een wonderschoon plattelandssprookje.

Wanneer je de Oude Rengersweg oprijdt, doemt aan de rechterkant de imposante hoeve op met aan de linkerkant de bijbehorende weilanden. Het iets verhoogde peil geeft een voorname uitstraling aan de volumineuze boerderij. De oprit naar het woongedeelte is afgebiesd met beukenhaagjes, zoals dat hoort in het landelijke beeld. Wat meteen opvalt, zijn de bijzondere gevels, die een later toevoeging zijn van de hand van de bekende architect Jan Jans. Een eigentijds beeld was het toen en dat is het nog steeds; wie dat kan, is van een klasse apart.

Deze boerderij werd vernoemd naar de Renger, de stroom die de watermolens achter de boerderij draaiende hield. Vandaag de dag zijn daar slechts nog restanten van te vinden, en is het terrein van de molens verworden tot bos waar reeën, uiltjes, eekhoorns en ander gezellig wild woont.

 

NSW-landgoed
Het huis en de grond zijn gerangschikt onder de Natuurschoonwet van 1928.

Dat betekent dat het voldoet aan een aantal eisen, zoals dat:

- het minstens 5 hectare groot is;

- het voor minstens 30% uit houtopstanden (bos) of natuurterreinen bestaat.

Eitje voor d’Olde Renger, want daar is het één en al natuur. Aan het bezitten van een NSW-landgoed zitten grote voordelen voor de eigenaar: die geniet fiscale voordelen van het bezit voor wat betreft inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting, schenk- en erfbelasting en onroerendzaakbelasting.

 

Rijksmonument

Monumenten zijn objecten of structuren die we een bijzondere cultuurhistorische waarde toedichten; snapshots van vervlogen tijden. Het hoeft niet oud te zijn, de tijd vervliegt immers waar we bijstaan, maar in veel gevallen zijn ze behoorlijk op leeftijd.

Dat we slechts passanten zijn, is nergens zo duidelijk als bij deze uitzonderlijke plekken, waar al generatie na generatie gewoond wordt en waar elke steen en iedere bint een eigen verhaal heeft. Het zijn tijdmachines waarin de geschiedenis tastbaar wordt en weer tot leven komt. D’Olde Renger vertelt al sinds eeuwen een verhaal, beginnend in de 14e eeuw (waarschijnlijk nog eerder), en waar – net als bij een olieverfschilderij – steeds laag na laag aan werd toegevoegd, tot het vandaag was.

 

Zoveel ruimte
Onder de handen van de huidige bewoner en diens vrouw, bloeide de boerderij op tot een fantastisch woonhuis, met zorgvuldig bewaarde monumentale vertrekken, zoals het oude bakhuis – gedeeltelijk nog in originele, 19e-eeuwse staat - en de fraaie herenkamer, waar een mooi beeld wordt geschetst van hoe een dergelijke pronkkamer er uitzag. Elke steen werd aangeraakt en wat behouden kon worden werd behouden, wat vervangen moest worden, werd met de grootste zorg vernieuwd met de beste materialen.

In het tweede deel van zijn loopbaan, hield de eigenaar een kleine stoeterij met Nederlandse warmbloedpaarden. Dat maakt dat deze boerderij zeer geschikt is voor paardenliefhebbers; er zijn acht boxen en meer dan genoeg ruimte voor een grote rijbaan – desgewenst, in de andere schuur, overdekt.


De grote deel was het domein van de dame des huizes, die daar – zeer verdienstelijk - schilderde en haar tentoonstellingen hield. Niet alleen werd het huis gerestaureerd en gerenoveerd, ook de plek zelf kreeg een diepere betekenis; de tuinen werd gecoiffeerd en gedeeld met het publiek dat afkwam op de culturele bijeenkomsten die werden georganiseerd, zoals concerten in de tuinen, muzikale picknicks en bijzondere exposities van lokale kunstenaars. Levensgeluk vermeerdert ook door het te delen en dit heerlijke erf leent zich er bij uitstek voor om mensen van de pracht te laten meegenieten.

 

De Boerderij

De huidige eigenaar vertelt vol verve over hoe ze de restauratie (periode 2000-2001) hebben aangepakt; grondig en in nauwe samenwerking met instanties als de RCE en de gemeente. Ze kozen er bewust voor om oud en nieuw naast elkaar te laten bestaan; wat origineel was, werd zo gelaten of gerestaureerd, nieuwe elementen werden juist ingezet als contrast. De oude keuken in het bakhuis heeft nog de authentieke keienvloer, met een laagje zand erop, terwijl de meubels zoals stoelen, banken en tafels, juist een heel eigentijds karakter hebben. Ook het gebruik van kleur zegt veel over de tijdlagen; zo zijn het okergeel, duifblauw en ossenbloedrood authentieke kleuren, terwijl ze in de huidige hoedanigheid juist eigentijds aandoen. Alles zit strak in de lak en de staat van het huis is dan ook formidabel te noemen.

Wat u krijgt: een boerderij die desgewenst geschikt is voor inwoning. Er zijn twee trappen, twee woonkamers, twee keukens en op de verdieping zijn aan beide zijden twee slaapkamers. De afwerking is van een bijzonder hoog niveau en de inbouwkasten, plafonds en de deuren in de herenkamer (met de geschilderde houtnerf) zijn allemaal prachtige voorbeelden van ambachtelijk handwerk.

 

Indeling

De boerderij heeft de entree aan de linkerzijkant. In het bovenlicht staat de traditionele levensboom, een mooi voorbeeld van hoe Germaanse symboliek een nieuwe plek kreeg in het christelijk geloof. Het staat voor de verbinding tussen hemel en aarde, en het leven.

De ruime en lichte hal is belegd met fraaie grijze estriken, welke overigens over de gehele benedenverdieping liggen, die het uitermate goed doen met de cremewitte muren en het ossenbloedrode houtwerk. In de hal de trap naar de verdieping en de WC met fonteintje. Aan de andere kant van het huis is er nog een deur naar de achtertuin en het terras bij de keuken. De huidige bewoner vertelt hoe de tuintafel op vrije zomerse dagen het centrum was, waar het leven zich rondom afspeelde.

Rechts de voorkamer, waar vroeger bedstedes zijn geweest. Nu vinden we er een ruime zitkamer met eethoek, grote raampartijen, een fraai balkenplafond en een eikenhouten kloostervloer. De speksteenkachel is een efficiënte manier van de kamer verwarmen; volgeladen straalt hij nog de hele nacht en de ochtend erop.

De grote keuken bevindt zich aan de rechtskant van het huis, links vanuit de centrale hal. Wat een heerlijke ruimte! Het Chinese blauw is een mooie compositie met de landelijke, handgemaakte keuken. Er staat een dijk van een Boretti-fornuis met zes pitten en twee ovens; we melden ons vast voor het kerstdiner. Uiteraard beschikt de keuken over een inbouwijskast en een afwasmachine. Door de grote eettafel, is dit een prima plek voor het doordeweekse ontbijt en de kop thee na schooltijd.

Vanuit de keuken is er toegang tot de deel. De vloer is hier belegd met potscheuren, en de hildes zijn dichtgemaakt met luiken om ze aan te kunnen wenden als bergruimte. Dit was de expositieruimte en atelier, maar wellicht is het een dansstudio, de plek voor het biljart en de flipperkast, of vestigt u hier uw kantoor of praktijk: een ruimte die openstaat voor diverse interpretaties. “De lampions zijn nog een rekwisiet van het huwelijksfeest van onze dochter”, en daar is het natuurlijk ook de uitgelezen plek voor; om gewoon een mooie partij te vieren!

Boven: twee plaatjes van slaapkamers met inbouwkasten en schitterende uitzichten vanuit de dakkapellen. De badkamer is ook om door een ringetje te halen, met fraaie witjes, een ligbad, WC, grote douchecabine en wastafel. De bovenverdieping en zolder zijn voorzien van houten vloeren, gemaakt van eikenbomen van ‘‘d’Olde Renger’’

Vanuit de keuken ook toegang tot tweede hal; hier aan de rechterzijde toegang tot de deel, links de herenkamer met grote houtkachel. “ Het pronkkabinet stond hier al; die was ingebouwd en die hebben we helemaal mooi laten maken. Een bijzondere kast, uit de 18e eeuw. Ook de deuren hebben we in ere laten herstellen; de geschilderde houtnerf is echt een traditioneel ambacht uit deze streek, en de mensen die dat kunnen, worden schaars. Wij vinden het echt heel erg mooi geworden.”

Aansluitend de keuken; geheel op maat gemaakt, met alles d’r op en d’r aan. Of u hier nu gasten ontvangt en ze de ruimte geeft om zelf te koken, een B&B begint en dit als ontbijtkeuken gebruikt, of om inwoners te accommoderen: het is ideaal.

Vanuit de hal de opgang naar de ruime verdieping; hier bevinden zich twee grote slaapkamers, waarvan één met fraaie inbouwkasten, en de ander met berging achter de knieschotten. “Hier logeren de kleinkinderen, gezellig met elkaar op de kamer. Met de feestdagen is het hier volle bak, dat is echt genieten. De kinderen wonen weliswaar verspreid over het land en zelfs daarbuiten, maar voor de rust komen ze graag hier.”

Er is een ruimte voor de CV, wasmachine en droger. En een mooie badkamer – een herhaling van goede zetten, met de witjes, het ligbad, WC, douchecabine en wastafel.

Het klapstuk hier is de grote zolder boven de deel, een enorme ruimte (84m²) met houtvloer en dakramen; een ruime hobbyzolder of speelplek voor de kinderen? Of plek voor nog eens vier ruime slaapkamers? We noemen maar wat dwarsstraten.

 

Het Bakhuis
Aansluitend het bakhuis, met een bar en toegang tot de grote garage (zet er vier auto’s in en u heeft nog ruimte zat), de authentieke keuken en berging, en boven nog een bergzolder. Zowel het exterieur als het interieur zijn beschermd en dienen te worden gewaarborgd.

 

Naar buiten
Het terrein bestrijkt in totaal ruim 15 ha; ruim voldoende voor de rangschikking tot een landgoed. Er zijn twee grote opstallen; de paardenstal met daarin acht boxen (zeer riant - geschikt voor merries met veulens of twee pony’s per box). De oude varkensschuur is thans houtopslag, maar zou ook een prima plek zijn voor een indoor rijbaan. FAB is hier ook een mogelijkheid (“rood voor rood”).

Om het huis ligt een fraaie siertuin, met een boomgaard met appels, pruimen, peren en noten, bloembedden, een waterpartij en uw eigen bos eromheen. Er is een cirkel met beukenbomen, dat vond de huidige bewoner een mooie toevoeging. Paden en terrassen zijn aangelegd met hardgebakken waalformaat klinkers.

Rondom de tuinen weidegrond, grasland, bos- en cultuurgrond, waarvan het laatste wordt verpacht.

 

Kortom

Een ongekend mooie plek, in het verstilde achterland tussen Geesteren en Gelselaar. Droomt u van uw eigen woonboerderij, uw eigen paardenspul, of gewoon van een ruime plek vol natuur, om van te genieten met uw gezin of om te delen met bezoekers (of allebei)? Dan bent u van harte welkom voor een rondleiding, we nemen u met plezier mee voor een tour door en over het terrein van deze prachtige Rijksmonumentale Saksische boerderij.


Algemeen:

- Bouwjaar          : 1864

- Onderhoud        : Het betreft een uitstekend onderhouden geheel

- Isolatie              : Gedeeltelijk dubbel glas, dak-, vloer- en muurisolatie

- Verwarming       : CV-installatie (2x), speksteenkachel, vloerverwarming

– Ligging             : Gelegen in het buitengebied tussen Gelselaar en Geesteren

- Status               : Rijksmonument

           

Inhoud                                           : 2.238 m³

Woonoppervlakte                            :    603 m²

Externe bergruimte                         : 1.208 m²

Perceeloppervlakte                         : 152.825 m²

Energielabel                                   : N.v.t (Rijksmonument)

Aanvaarding                                  : In overleg


Prijs op aanvraag

De Haan Schippers Makelaars