Velhorst 7 - Lochem

€ 1.100.000,- vrij op naam.
Brochure downloaden
Regiofilm

Achter de Hemelpoort ligt het paradijs, en het heeft een adres: Velhorst 7

Landgoed De Velhorst is van een ongekende schoonheid. Achter een brede strook van weelderige rododendrons in alle kleuren van de regenboog, schuilt een prachtige parkaanleg en een landhuis met diverse boerenhoeves eromheen. Voor het landhuis staat een beeld, getiteld Hemelpoort. Het is een beeldhouwwerk van de voormalig bewoner, de kunstenaar Willem Berkhemer, en zelden was een naam zo op zijn plaats.

Erve Aytink
Velhorst 7 ligt aan een lange bomenlaan met majestueuze eikenbomen, de kronen hoog boven de aarde. In de bomen kwinkeleren vogels en reeën staan in kliekjes langs de rand van het gras. Aan het einde van de laan een door de zon uitgelichte compositie, Erve Aytink. Volgens de overlevering hoort dit boerderijcomplex al sinds 1708 bij Velhorst, op het gebint van het voorhuis wordt het gedateerd 1781, de gevelsteen dateert de uitbouw van de boerderij op 1927. Het is een T-vormige hoeve, met aan de oostelijke zijde van de boerderij een schapenstal aan de kop van de schapendrift (dat is de weg waar de kudde langsloopt naar de wei). Het heeft een aangebouwd bakhuis, of enskamer, een zogenaamde middenlangsdeelschuur en er is een eenroedige kapberg die alle aangemerkt zijn als rijksmonument.
U vraagt zich misschien af wat u moet doen met een eenroedige kapberg? Gewoon, er een kan zelfgemaakte vlierbloesemlimonade -of een glas wijn- onder neerzetten, er uw handdoek, tijdschrift en boek neerleggen, een aanloop nemen en de prachtige zwemvijver induiken. Of u laat al het eerste weg en doet alleen het laatste – het is allemaal even heerlijk.
De hoeve zelf is in de laatste jaren op magnifieke wijze gerestaureerd en aangepast aan de huidige tijd; oude details zijn mooi behouden terwijl het woonprogramma past bij de wensen van nu. Zo is gelijkvloerse bewoning mogelijk gemaakt. In de schuur is een extra woongedeelte ingericht, wat een gastenverblijf, kangoeroewoning of aanleunwoning kan zijn. Erve Aytink heeft een totaal woonoppervlak van 430 m² en staat op een prachtig perceel van 3.862 m²; ruimte voor alles en iedereen waar u van houdt.

Vrienden van Velhorst
Velhorst is niet alleen indrukwekkend en bijzonder fraai, het is ook een plek van innovatie: in samenwerking met Natuurmonumenten wordt er hier op progressieve wijze geboerd, er is hier een natuurinclusief biologisch gemengd bedrijf gevestigd dat er met strokenteelt en de teelt van bijzondere gewassen voor zorgt dat zowel de boer als de flora en fauna hier baat bij hebben. De akkers staan vol weidebloemen, er zijn allerhande weide-, roof-, bos- en tuinvogels en het gonst er van het insectenleven. Er staat een kudde prachtige Lakenvelders onder de bomen te soezen, er zijn schapen om het gras bij te houden (dit is een luidruchtig gebeuren, er wordt veel bij geblaat) en er woont een groepje varkens in hun eigen wei met modderbad. Bezoekers van het landgoed kunnen hier prachtige wandelingen maken, door de bossen, langs de wuivende akkers en langs de meanderende Berkel. Even verderop ligt de Staringkoepel en aan de andere zijde ligt ook Almen op loopafstand. De gezellige Hanzestad Zutphen ligt op een kwartiertje en Lochem op 10 minuten, dus alle faciliteiten zijn bij de hand.

Begane grond
In de Achterhoek gebruiken we de formele voordeur -in de voorgevel- natuurlijk niet of nauwelijks. Die werd twee keer in een mensenleven gebruikt; bij het huwelijk en bij het laatste vaarwel. In deze boerderij is deze deur en de bijbehorende gang bewaard gebleven, maar de ‘achterom’ is de officiële entree.
Aan de linkerzijde van de boerderij de fraaie entree, met een lange gang. Op de vloer een bonte mix van antieke plavuizen, gladde witgestucte muren -een referte aan de witkalk dat hier van origine werd gebruikt- en het houtwerk is in een zacht saliegroen geschilderd. De oude gebinten met de houten penverbindingen zijn mooi in het zicht gelaten en de hal krijgt een extra dimensie door de vide.
Rechts -aan de voorzijde van de woning- een werkkamer met een fraai uitzicht op de tuin, met aansluitend de kleine woonkamer/bibliotheek, met een houtkachel en de originele schouw. In de boekenwand de deur naar de gang bij de deur in de gevel, tevens toegang tot de keuken.
In de hal aan rechterzijde de trap naar de verdieping, de wasruimte annex bijkeuken met aansluitingen voor wasmachine, -droger en de extra ijskast.
Aansluitend de keuken en de WC met wastafeltje.
En bent u een liefhebber van koken met lokale producten en houdt u van helemaal uitpakken in de weekends? De keuken is een heerlijke plek; landelijk, rustiek en huiselijk warm. Het valt dan ook niet zo op maar deze keuken is voorzien van echt alle luxe: een op maat gemaakte keuken met crèmekleurige fronten, alle wenselijke inbouwapparatuur, twee spoelbakken met kokendwaterkranen (Quooker), veel werkruimte en om op te koken een heus paradepaardje: een Lacanche fornuis met vijf gaspitten, een plancha en een lavasteengrill. Daarbij is er ook een Lacanche salamander voor het echte rôtisserie-gevoel. In de apparatenwand bevindt zich ook een ijskast, diepvries met ijsmachine en een wijnklimaatkast. Voor dat échte ‘God in Frankrijk’-gevoel zit u hier dus gebeiteld.
Vanuit de keuken ook toegang tot de opkamer, een heerlijke plek voor een kantoortje of een hoek voor de kinderen. Onder de trap de toegang tot de kelder, perfect voor de houdbare voorraad, de wijnvoorraad en een strokrat met appels, uien en aardappels.

Aan de linkerzijde toegang met een schuifdeur naar de berging, de slaapkamer achter de hildes en de grote woonkamer.
De slaapkamer is schitterend; de oude stalramen zijn bewaard gebleven en bieden een prachtig uitzicht op het terras tussen de hoeve en de schuur. Het heeft een eigen badkamer met douche, WC, bidet en een bijzonder fraaie wastafel, die in een vorig leven gebruikt werd als drinkbak voor de dieren. Dat is daarmee een prachtige verwijzing naar de plek in de boerderij, namelijk in de deel. Aan de achterzijde de fitnessruimte en twee openslaande staldeuren naar de tuin.
De woonkamer is een heerlijke plek om ook met grotere gezelschappen van te genieten. Op de vloer massief eiken, met in het midden een antieke kloostervloer met vloerverwarming, de plafonds (9 meter hoog) met de gebinten en sporen in het zicht en rechts uit het midden een grote, vrijstaande openhaard. Aan de achterzijde is een glazen wand aangebracht waardoor er achter de deeldeuren een ‘onderschoer’ is gecreëerd, en zo heeft u er toch al flink wat Scrabble-woorden bij. Door de extreme isolatie is deze ruimte zomer en winter zeer aangenaam qua temperatuur.

Bovenverdieping
Op de bovenverdieping een ruime overloop met drie slaapkamers en een fijne badkamer met inloopdouche, WC en wastafel.

Middenlangsdeelschuur
Is het de plek voor uw nieuwe atelier of een plek voor uw gasten, familie of vrienden? De belendende schuur is gedeeltelijk verbouwd tot een gastenverblijf, met twee royale slaapkamers, een badkamer met douchecabine, WC en wastafel, een hobbyruimte met fraai uitzicht op de tuin en een werkkamer waarin nog een klein aanrecht met Quooker. De oldtimer, racefiets of de werkbank; het past allemaal in de ruime schuur.

Buitenruimte
Met een perceel van 3.862 m² heeft u alle ruimte, zonder dat u dagen onkruid hoeft te wieden. De tuin is toegankelijk en onderhoudsvriendelijk ingericht, het huis wordt omringd door een gazon, afgebiesd met borders en beukenhaag.
Rechts van de schuur ligt een gazon en tussen de schuur en de woning een heerlijke terras; hier kunt u in de luwte genieten van de zon.
Er is tevens een prachtig aangelegd natuurzwembad met een plantenfilter waardoor het water zonder enige chemische toevoeging steeds kraakhelder en fris blijft. De hooiberg is gelijk een heerlijke plek voor een zitje.

Kortom
Een plek in het paradijs is niet te koop, zo wordt er gezegd. Onzin! Wie weet wordt Erve Aytink uw eigen hemel op aarde. We nemen u graag mee op een tour over dit prachtige erf.

Algemeen:
- Bouwjaar : 1781, 1927; verbouwd in 2004 en 2014
- Onderhoud : Uitstekend onderhouden geheel
- Ligging : Op landgoed ‘de Velhorst’
- Isolatie : Dakisolatie, gevelisolatie middels voorzetwanden, begane grondvloer isolatie en zoldervloerisolatie
- Beglazing : Gedeeltelijk dubbel glas
- CV-ketel : Op houtpellets gestookte CV
- Status : Rijksmonument; subsidie op onderhoud tot wel 60%

Inhoud : 2.317 m³; excl. gastenverblijf
Woonoppervlakte : 438 m²; excl. gastenverblijf
Overig inpandige ruimte : 13 m²
Externe bergruimte : 324 m²
Perceeloppervlakte : 3.862 m²; uitgegeven in erfpacht
Erfpachtcanon : € 13.000,- per jaar. Vanaf 27 december 2027 is de erfpachtcanon vastgesteld op € 10.500,- Deze is fiscaal aftrekbaar.
Energielabel : Niet van toepassing i.v.m. monumentenwet 1988
Aanvaarding : in overleg
Gunning : Onder voorbehoud


Deze woning is voorzien van een Woongarantiekeuring.

lees meer +

Interieur en omgeving

Bekijk alle foto's door op een afbeelding te klikken.

Velhorst 7 LOCHEM
Kenmerken
 • Vrij op naam vrij op naam
 • Soort woonhuis:
  woonboerderij, vrijstaande woning
 • Status:
  verkocht
 • Bouwjaar:
  1781
 • Woonoppervlakte:
  438 m²
 • Perceeloppervlakte:
  3862 m²
 • Inhoud:
  2317 m³
 • De Haan Schippers Makelaars