Nieuwstad 79 - Zutphen

€ 1.250.000,- kosten koper.
Brochure downloaden

Oude geschiedenis zoekt nieuwe hoofdstukken - Neoclassicistisch herenhuis aan de Grote Gracht en Vogelpark

In 1874 bouwde de latere Zutphense burgervader Cornelis Storm Buysing hier zijn huis. Het was een huis om in te werken en in te leven, en die twee doeleinden vlechtten zich door de geschiedenis van het pand heen. Het was een imposant ontwerp, maar tegelijkertijd ingetogen. De formele voorgevel wordt op speelse wijze doorbroken doordat de travee uiterst links ietsje naar voren springt en een balkonnetje draagt.

Zoekt u ruimte, om te ondernemen, om samen te wonen en te leven, kortom, om grootse dromen waar te maken? Dit stijlvolle herenhuis biedt u alle ruimte. Met een woonoppervlak van 615 m², verdeeld over vijftien kamers, keurig georganiseerd in vier woonlagen. Het was in 1874 natuurlijk nog upstairs, downstairs, met het personeel dat boven woonde en beneden werkte, maar in de jaren na het overlijden van Storm Buysing onderging het pand diverse transformaties; het werd het kantoor van Rijkswaterstaat, het kantongerecht en de Rijks Psychiatrische Dienst hielden er kantoor. In 2000 is het pand geheel gerenoveerd en werd de moderne uitbouw toegevoegd, die nu dienstdoet als muzieklokaal vanwege de uitmuntende akoestiek die de ronde vorm met zich meeneemt.

Het is hier geen hotel…
Maar dat zou natuurlijk wél een schitterende invulling zijn! Deze reus staat op een prachtige plek in Zutphen; aan de rand van het historische centrum en aan het idyllische Vogelpark en de Grote Gracht. Vanuit de voordeur bent u in vijf minuten in het gezellige centrum, maar met hetzelfde gemak rijdt u hier de stad uit, de paden op, de lanen in. Maar door de ruimte zou een meer diverse bedrijfsmatige invulling ook zeker een optie kunnen zijn.

Zutphen
Deze lieflijke IJsselstad barst haast uit haar voegen van de charme en historie, met diverse musea, de schitterende kade langs de IJssel, tal van leuke winkels, boetieks, restaurants, cafés, hotels, lieflijke straatjes en fraaie pleinen. Een straatje verderop vindt u de Zaadmarkt en Houtmarkt, twee keer per week het toneel van gezellige en gevarieerde markten. De stad is ook zeer goed uitgerust op het gebied van scholen en er is een zeer breed aanbod van sportfaciliteiten.

Zutphen staat ook sinds jaar en dag al te boek als de antroposofische stad en biedt dan ook daarop afgestemde faciliteiten als winkels, vrije scholen en dienstverlening in vele vormen.

Even een frisse neus halen? Natuur is er ook genoeg; in de nabijheid bevinden zich onder meer uitgestrekte bossen, de Gorsselse heide en schitterende uiterwaarden. En gelegen op een uur rijden van de randstad is het een perfecte plek om neer te strijken.

Begane grond
Twee treden de bordestrap op, entree in de vestibule en hal. Op de vloer een indrukwekkende, marmeren mozaïekvloer. Links een kantoor, rechts de woonkamer en suite, met openslaande deuren naar de tuin. Alles zit keurig in de verf, de kroon- en sierlijsten zijn om door een ringetje te halen en de ensuite-deuren met kasten zijn prachtig – onvoorstelbaar dat die jaren achter een laag triplex verstopt hebben gezeten. Achter middels de openslaande deuren toegang tot het terras en de tuin (ook bereikbaar via de Kruidtorenhof, waar ook het parkeren wordt opgelost). De oude haarden zijn niet meer in werking en Zutphen juicht hernieuwd gebruik van de rookkanalen niet toe.

In de hal het trappenhuis, en de toegang tot de kelder en een werkkamer.

De kelder – 50 m² - bestrijkt het rechterdeel van het huis en hier is plek voor de houdbare voorraad en de wijncollectie.

Tussen de aanbouw en het pand is een sluisje gemaakt, met daarin de natte ruimtes, zoals een WC, wastafels en de aansluitingen voor wasmachine en -droger.

De aanbouw: een slakkenhuisvormige appendix op de plek van de historische aanbouw. Hier is nu kantoorfunctie en in de ronde kamer is een muzieklokaal gevestigd. Ook is er een pantry met kookplaat en afzuigkap.

Eerste verdieping
Het statige trappenhuis leidt naar de overloop waaraan vier slaapkamer, een werkkamer en een splinternieuwe badkamer met inloopdouche, WC en dubbele wastafel grenzen. Het kantoor aan de voorzijde links heeft toegang tot het charmante balkonnetje. Op alle verdiepingen ligt vaste vloerbedekking, wat geluidsoverdracht tot een minimum beperkt.

Tweede verdieping
Hier zijn vier ruime slaapkamers annex kantoorruimtes, er is een WC en een balkon aan de achterzijde van het pand. Alle balkenplafonds zitten keurig in de verf.

Zolder
Onder de schildkap zit de zolder. De kap heeft maar liefst negen dakramen waardoor het een lichte en zeer goed bruikbare ruimte is. De zolder is toegankelijk middels twee vaste trappen en gezien de enorme oppervlakte (81 m²) is het heel wel mogelijk om hier een woon- of werkprogramma in maken.

Buitenruimte
Het herenhuis staat, voor stadse begrippen, op een royaal perceel, van 511 m²; daar valt dus beslist iets mee aan te vangen. De tuin is georiënteerd op het zonnige westen; middag- en avondzon.
Achter de woonkamer op de begane grond is een zonneterrasje gemaakt. Naast de aanbouw is een tuin ingericht, speels en functioneel.
Indien de tuin meer deel zou uitmaken van het pand als woning, dan is het natuurlijk goed voor te stellen dat deze anders wordt ingericht.

Kortom
Zijn het de volgende hoofdstukken van uw woning, kantoor, gezondheidscentrum, kunstenaarsbolwerk of uw nieuwe design boetiekhotel? Welke hoedanigheid uw dromen ook mogen hebben, de Nieuwstad is beslist een interessant object vol mogelijkheden. We laten u dit indrukwekkende huis graag zien en denken met plezier mee over een mooie invulling ervan.

Algemeen:
Bouwjaar: 1874
Onderhoud: Goed
Isolatie: Dakisolatie, voorzetramen en grotendeels isolerende beglazing
Verwarming: CV-ketel (Remeha, 2016)
Ligging: Direct tegen het centrum aan
Parkeren: 4 parkeerplaatsen op afgesloten privéterrein

Inhoud: 2.932 m³
Woonoppervlakte: 615 m²
Overig inpandige ruimte: 54 m²
Gebouwgebonden buitenruimte: 13 m²
Perceeloppervlakte: 511 m²
Energielabel: Niet van toepassing i.v.m. monument
Aanvaarding: In overleg

Deze woning is voorzien van een bouwtechnische keuring.

lees meer +

Interieur en omgeving

Bekijk alle foto's door op een afbeelding te klikken.

Nieuwstad 79  ZUTPHEN
Kenmerken
  • Kosten koper k.k.
  • Soort woonhuis:
    herenhuis, tussenwoning
  • Status:
    beschikbaar
  • Bouwjaar:
    1874
  • Woonoppervlakte:
    615 m²
  • Perceeloppervlakte:
    511 m²
  • Inhoud:
    2932 m³
  • De Haan Schippers Makelaars