Brandenborchweg 5 - Vorden

€ 350.000,- kosten koper.
Brochure downloaden
Regiofilm

Een huis met karakter - Imposant landhuis in het bosrijke Vorden

Buitenaf wonen met vrij uitzicht over het coulisselandschap en de seizoenen beleven in geuren en kleuren; dit deel van de Achterhoek leent zich er bij uitstek voor. In het schilderachtige buitengebied van Vorden, aan de rand van het beeldschone buurtschapje Linde, ligt de Brandenborch: een pracht van een landhuis, dat in 1906 en 1907 werd gebouwd in Overgangsarchitectuur door de vermaarde architect H. Enklaar Hzn.
Op het dak staat een klokje dat nog steeds klingelt. Het huis is een waar icoon in deze omgeving, en het is nog steeds in bezit van de familie van de opdrachtgevers. Dit fraaie ensemble is nu toe aan een nieuwe, frisse wind: na 120 jaar familiehistorie is het tijd voor een nieuw hoofdstuk in het verhaal van De Brandenborch.

Het Rijksmonumentale landhuis en de grond kan gerangschikt worden als NSW-aanleunlandgoed aan het bestaande NSW-landgoed De Brandenborch, en is derhalve ook belast met erfpacht. Daarentegen geniet de eigenaar ook de fiscale voordelen van het bezitten van een NSW-gerangschikt landgoed, zoals die gelden voor wat betreft inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting, schenk- en erfbelasting en onroerendzaakbelasting.

Goed om te weten: de schuur, die grenst aan de deel van de woning, is in de jaren ’70 verbouwd tot woning, nummer 3. Dit huis is verhuurd. De tuinen en leefruimtes zijn zorgvuldig van elkaar gescheiden, waardoor de privacy en het woongenot optimaal zijn gewaarborgd.

Moderniseren
Puur, voornaam, recht door zee, grote klasse; als dit huis een mens was, dan zou deze beschrijving passen bij diens persoonlijkheid. De basis is fantastisch, zoals het iets verhoogd ligt in het landschap en doorspekt is met fraaie, authentieke details, maar – eerlijk is eerlijk - het huis moet wel gemoderniseerd worden om aan de huidige normen en standaarden te voldoen.
“Een Rijksmonument, dan mag je toch niks?” Dat horen we regelmatig, maar het goede nieuws is dat dát nu precies reuze meevalt. Zowel de RCE (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) en de gemeente zijn zeer toeschietelijk om het voortbestaan van dergelijke pareltjes te helpen.

Verduurzaming en restauratie met rentevoordeel is mogelijk
Het is raadzaam om u te laten informeren wat de mogelijkheden hiervoor zijn. De websites van het ‘cultureelerfgoed’ alsmede het ‘restauratiefonds’ kunnen u daar goed bij verder helpen. Het is op dat moment van belang een integraal plan te maken waarbij daar wordt precies in kaart wordt gebracht wat er moet gebeuren om bepaalde normen te halen en wat dat gaat kosten. Voor een laagrente-lening voor 10 jaar vast betaald op u dit moment 1,5% rente.

Vorden en Ruurlo
Zowel Vorden als Ruurlo liggen op vijf minuten rijden. Beide zijn lieflijke plaatsjes in de Achterhoek en de typerende coulisselandschappen zijn hier zo’n beetje uitgevonden.

Vorden is een lieflijk dorp in het hart van de Achterhoek. Het staat bekend als het Acht-Kastelendorp, en is een geliefde plek voor fietsers en vakantiegangers. En dat geldt het jaarrond, want ook in herfst en winter trekt deze plaats levensgenieters en bourgondiërs, vanwege het Wildseizoen. Zo is bijvoorbeeld Hotel Bakker zelfs over de grens beroemd vanwege hun jaarlijkse wildkaart.

Haar aantrekkingskracht dankt Ruurlo aan de combinatie van het authentieke, agrarische karakter, een keur aan historische gebouwen zoals Kasteel Ruurlo (waar nu Museum MORE gevestigd is) en de schitterende, goed ontsloten omgeving waardoor toerisme hier een belangrijke rol heeft.

Met plaatsen als Lochem, Borculo, Groenlo en Eibergen nabij zijn tal van faciliteiten zoals musea, theater, winkels, etc., etc., binnen handbereik. En zoekt u stadse gezelligheid, dan bent u ook zo in de prachtige Hanzestad Zutphen.

Indeling
Dit karakteristieke landhuis met een gebruiksoppervlakte van in totaal 378 m² op een perceel van 2.650 m² biedt ruimte genoeg voor uw gezin, familie, vrienden, etc., etc.
De plattegronden zijn klassiek: de entree bevindt zich in het midden van de statige voorgevel, en wordt geflankeerd door ramen met luiken en bovenlichten met 12-raams roedeverdeling. De hal, met de hoge plafonds en granito vloeren, heten de bezoekers een hoffelijk welkom. Links werd er van oudsher gekookt en gegeten, rechts werd er gewoond en gewerkt.

Aan de rechterzijde bevindt zich de Landsheerkamer, de kamer die de opdrachtgever gebruikte om te werken en zijn gasten te ontvangen. Dit was ook het uitgangspunt van het ontwerp van de woning; het boemeltje, dat vandaag de dag nog steeds in een lome cadans voorbij tuft, werd destijds aangelegd en er was zelfs een Stationnetje Brandenborch, zodat de bezoekers deze plek eenvoudig konden bereiken. Er is een grote haardpartij, waarboven uitstekend een groot gewei zou passen, en in de hoeken van de kamers zijn kabinetten ingebouwd. Hier had men een schitterend uitzicht op velden en bossen.
Aansluitend rechts de bibliotheek of studeerkamer.

Links de eetkamer, met openhaard, en aansluitend de eetkeuken, met voorzieningen, een heerlijke haardpartij en een inbouwkast. De keuken geeft tevens toegang tot het sluisje, met een badkamer en de deur naar het zijterras.

In de hal de trap naar boven en naar de riante kelder, en de toegang tot de deel en de bergruimtes en de stal.

Boven
Op de verdieping een grote overloop, met drie grote slaapkamers en ruimte genoeg voor een flinke badkamer. Ook is er toegang tot de zolder, waar het binnenwerk van het klokkenspel hangt.

Buitenruimte
De tuin die het huis omringt, heeft een flink formaat en kan daarmee alles worden wat u voor ogen heeft. Een zwemvijver, gezellige terrasjes en zitjes, een langgerekt bloembed voor uw dahlia’s… Voetballen en verstoppertje op eigen terrein zijn in elk geval een makkie, maar een grondopstelling voor wat zonnepanelen - verstopt achter een meidoornhaagje – is ook een prima toevoeging.

Kortom, het is een wel een bijzonder fraaie propositie, wonen op een landgoed in een geschakeld, nagenoeg vrijstaand, landhuis van formaat. Met ruimte genoeg om te werken, te wonen en te genieten. Borrelt en bruist het al van de ideeën? We laten u dit prachtige en statige huis met alle plezier zien.

Algemeen:
- Bouwjaar: 1907
- Erfpacht: Het perceel wordt in erfpacht uitgegeven
- Canon: De jaarlijkse canon bedraagt € 9.700,00
- Onderhoud: Het betreft een renovatieobject
- Isolatie: Geen isolatie
- Verwarming: Middels CV-gas verwarmd (Nefit HR bj. 2016)
- Ligging: In het buitengebied, in de driehoek van Kasteel Vorden, Huize Onstein en landgoed de Wiersse, tussen Vorden en Ruurlo

Inhoud: 1.403 m³
Woonoppervlakte: 245 m²
Overig inpandige ruimte: 133 m²
Externe bergruimte: in overleg mogelijk
Perceeloppervlakte: ca. 2.650 m²
Energielabel: Energieklasse G
Aanvaarding: in overleg

Deze woning is voorzien van een bouwtechnische keuring.

lees meer +

Interieur en omgeving

Bekijk alle foto's door op een afbeelding te klikken.

Brandenborchweg 5 VORDEN
Kenmerken
 • Kosten koper k.k.
 • Soort woonhuis:
  landhuis, halfvrijstaande woning
 • Status:
  beschikbaar
 • Bouwjaar:
  1907
 • Woonoppervlakte:
  246 m²
 • Perceeloppervlakte:
  2650 m²
 • Inhoud:
  1403 m³
 • De Haan Schippers Makelaars