Holterweg 118 116 - Lettele

€ 1.725.000,- vrij op naam.
Brochure downloaden

Uw eigen buitenplaats in Salland – Vrijheid en rust op één van de mooiste plekken van Nederland

Ontsnappen aan de ratrace? Dat kan in ’t Sallandse land, even buiten Deventer. In het buurtschap Oude Molen, bij het dorpje Lettele, op slechts 5 fietsminuten afstand van Bathmen en 10 autominuten van Hanzestad Deventer en de rijksweg A1 (Deventer-Oost) ligt het Traasterbos, een van oorsprong 18e eeuws landgoed met een rijke historie. In 1823 vinden we hier duidelijke documentatie van, en werd er gerefereerd aan het daar aanwezige sterrenbos met de naam ’t Raasterbos. Deze naam raakte verbasterd tot Traasterbos, zoals het vanaf 1855 steeds genoemd werd.
Het was destijds een landgoed met lange lanen en een sterrenbos. Sterrenbossen waren een praktische uitvinding van de vroege 18e eeuw; de padenstructuur werd in een stervorm opgezet, waarbij ze elkaar in het midden allemaal kruisten. Dit zorgde voor afwisselende wandelpaden, heldere zichtlijnen (vanuit het midden waren immers alle paden zichtbaar, en daarmee ook het wild dat op dat moment overstak) en hakhout.
In 1959 werd het huidige landhuis gebouwd, en ze voldoet precies aan de definitie van een buitenplaats: een huis in het buitengebied, met opstallen en een omringend landgoed dat met elkaar een onlosmakelijk geheel vormt, het ensemble. De schitterende tuinaanleg geeft het gevoel er helemaal tussenuit te zijn. Tijdens een wandelingetje door de prachtig aangelegde en verzorgde tuinen, kunt u hier in alle rust genieten van de zachtgroene flonkering van zonlicht door het prille voorjaarsblad en een klaterende waterpartij. Dierenliefhebbers kunnen hier ook hun spreekwoordelijke ei helemaal kwijt; de huidige eigenaars zijn fervente paardenliefhebbers en er is een uitgebreid stallencomplex aanwezig. Ook is er een grote ren voor een toom gevederde vrienden.

Bijzonder aantrekkelijk: het landgoed is opnieuw te rangschikken onder de Natuurschoonwet, waarbij de nieuwe eigenaar de vruchten kan plukken van enkele fiscale voordelen die hiermee gepaard gaan. Er zijn belastingvoordelen voor de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de overdrachtsbelasting, de schenk- en erfbelasting en de onroerendezaakbelasting.

Het huis is gebouwd in 1959 en dat spiegelt zich in de gebruikte beeldtaal. Het was immers de tijd van de wederopbouw, en men stond met één been in de architectuur van voor de oorlog, en met het andere in de nieuwe tijd. Er is gekozen voor een heldere vorm, met zadelkap, doorlopende luifels en overstekken. De architect maakt hier en daar een knipoog naar de landhuizen ‘oude stijl’, door bijvoorbeeld een tuinkamer in het hart van de woning te plaatsen en houten consoles aan te brengen onder de overstekken. De entree is opgenomen in een imposant glazen front met fraaie detaillering in de roedeverdeling. Het huis is wars van overdadigheid, maar volgt de functie van het interne woonprogramma. Ook prettig: wonen en slapen kan desgewenst op de begane grond, want hier zijn twee slaapvertrekken en een badkamer aanwezig.

Begane grond
Door het siersmeedijzeren hek, volgen we de lange oprit naar het huis. Met de Rododendrons, Horstensia’s, heesters, bomen en bijgebouwen als welkomstcomité, slingert het pad zich naar het hart van het markante, L-vormige huis. De entree is opgenomen in een glazen front dat twee verdiepingen bestrijkt en zorgt voor een flinke dosis daglicht binnen in de woning. En eigenlijk is dat –conform goed gebruik hier in het oosten- achterom: het huis presenteert zich aan de tuinzijde, waar het op het zuiden georiënteerd is, met de tuinkamer als echte blikvanger. De huidige architectuur leunt zwaar op dergelijke beelden en dit bijzondere landhuis heeft dan ook weinig nodig om zich aan te passen aan de hedendaagse vorm. En dát –vinden wij van De Haan Schippers- is de kwaliteit van een goede architect.
Entree in de royale, lichte ontvangsthal, waar toegang is tot vrijwel alle ruimtes in de woning. Op de vloer de originele tegels in terracottarood. Links om het hoekje nog de originele bel. In het midden van de hal de opengewerkte trap met siersmeedijzeren spijlen.
Links de WC met klassiek fonteintje. Aansluitend de kleine slaapkamer op de begane grond, met twee inbouwkasten. Aan de tuinzijde de grote slaapkamer, met openslaande deuren naar het terras, meerdere inbouwkasten en een eigen badkamer met douche, wastafel en een ligbad.
Aan de rechterzijde toegang tot de L-vormige woonkamer met fraaie, visgraatgelegde eiken parketvloer, een klassieke schouw met openhaard en toegang tot het zonnige terras aan de tuinzijde. De overkapping dient hier als zonwering voor de woonkamer en maakt tegelijkertijd een fijne, beschutte zitplek met een piekfijn uitzicht op de tuin.
In het midden van de woning de tuinkamer, die momenteel ingericht is als bibliotheek annex studeerkamer. Met de grote raampartij aan de voorzijde, biedt deze kamer misschien wel het mooiste uitzicht.
Vanuit de woonkamer toegang tot de keuken, met een heerlijk zonneterrasje bij de openslaande deuren. Op de vloer ook weer de originele tegelvloer. De keuken is eigentijds, greeploos, met witte fronten en een natuurstenen werkblad. Uiteraard is ze voorzien van alle benodigde inbouwapparatuur zoals een koelkast, een grote inductieplaat, afwasmachine en twee ovens.
Vanuit de keuken bereiken we ook de riante kelder met meerdere ruimtes, waardoor niet alleen de houdbare voorraad meteen een plekje heeft, maar de wijnvoorraad ook.
Aan de kop van de keuken bevindt zich de bijkeuken, met daarin aansluitingen voor de wasmachine en –droger en de bergruimte voor de modderige laarzen, sportschoenen, hondenriemen en andere accessoires.

Boven
De grote overloop heeft maar liefst vijf slaapvertrekken, elk met een heel eigen karakter. Het magnifieke uitzicht hebben ze gemeen, want ze kijken alle uit over de tuin. Er is ook een badkamer met douche, WC en wastafel. Via de middelste slaapkamer aan de tuinzijde toegang tot de vliering, met een vlizotrap. Bergruimte is er dus genoeg, want de vliering strekt zich uit over de lengte van de woning. Tevens is er achter de kniebeschotten extra bergruimte. Past het desondanks niet, dan is er boven de keuken en bijkeuken een tweede vliering, die te bereiken is via het ‘hooiluik’ aan de voorzijde.

Buitenruimte
Het landgoed zelf is ruim 11ha groot waarvan circa 3,5 hectare als weiland. Als u de paarden hebt opgezadeld, kunt u zo uitrijden voor een bosrit van 3,5 uur. Dat is nagenoeg onvindbaar in Nederland, maar vanaf het Traasterbos kan het. De stallen bieden trouwens ruimte voor vier paarden en hebben natuurlijk een zadelkamer, en alle ruimte voor de opslag van hooi, stro en allerhande verzorgingsmiddelen.
Er is ook een ruime oranjerie, want met een siertuin als deze is het natuurlijk fijn als de citrusboompjes en Bougainvilleas binnen mogen overwinteren.
Daarbij is er nog een schuur met dierenverblijven, loungeruimte en een eigen werkplaats voorzien van krachtstroom.
Een sprookjesachtig, met klimop begroeid poortje geeft toegang tot de tuin. Hier vinden we een boomgaard, grote vijverpartij met goudkarpers, kleurrijke bloembedden en borders. Er is een pluktuin, zodat de zomer lang verse dahlia’s op tafel staan, en er is een ruime moestuin.
Er is ook een dierenverblijf voor siervogels en kipjes, met een ruime uitloop zodat ze beschermd zijn tegen meneer De Vos, maar toch lekker kunnen scharrelen. Het is ook een waar kinderparadijs – met zwemvijver, – boomhut, – croquetveldje, en – grote schommel.

Kortom
Dit landgoed is een prachtig ensemble, en het geheel met ruim 110.000 m² grond recht willen doen met een beschrijving, is onbegonnen werk. U moet het zien en ervaren. Een buitenplaats als deze bewonen is een voorrecht alsook een opdracht, want instandhouding betekent ook wezenlijk bijdragen aan Nederlandse cultuurhistorie. Zoals een oude wijsgeer al eens zei in het fraaie tijdschrift ‘De Buitenpropagandist’, in 1937: ‘Woningschaarste is op te lossen, immers zeer geforceerd kan men huizen bouwen in elk aantal. Grondschaarste is synoniem met stijgende prijzen, want grond is niet te produceren. Grond is onvermeerderbaar.’ Waarvan akte. Is uw interesse gewekt? We leiden u graag rond op het schitterende Landgoed Traasterbos.

Algemeen:
- Bouwjaar : 1959
- Onderhoud : Redelijk
- Ligging : In het buitengebied tussen Deventer en Bathmen.
- Isolatie : Gedeeltelijk voorzien van dak-naïsolatie.
- Beglazing : Gedeeltelijk voorzien van isolerende beglazing.
- CV-ketel : Remeha HR-combi (bj. 2014)
- Bijgebouwen : Diverse bijgebouwen waaronder een wagenloodsen voor meerdere voertuigen, fourageruimte, paardenstallingen (3 boxen) en hobbyruimte.
- Duurzaamheid : Het landhuis beschikt over 52 zonnepanelen

Bijzonderheden :
- Scholen op alle niveau’s op fietsafstand,
- Sport- en D.H.V. (Deventer Hockey Club), de Koninklijke UD, De Scheg met meerdere sportfaciliteiten en de Deventer-IJsbaan;
- Zelfstandige toegangsweg, diverse lanen en paden op eigen terrein;
- NSW-rangschikkingsmogelijkheden;
- De Bathmense manege met rijhal via eigen terrein bereikbaar;
- Mogelijkheden van eigen wildjacht.

Inhoud : 1.105 m³
Woonoppervlakte : 348 m²
Overig inpandige ruimte : 37 m²
Gebouw gebonden buitenruimte : 26 m²
Externe bergruimte : 119 m²
Perceeloppervlakte : circa 11 hectare
Energielabel : F
Aanvaarding : in overleg


Holterweg 116
Aansluitend is tevens Holterweg 116 voor verkoop beschikbaar. Dit voormalige jachthuis (oorspronkelijk uit 1929) komt voor modernisering in aanmerking waarbij nieuwbouw ook een goede optie zou zijn.
Het bestemmingsplan “Buitengebied Deventer” geeft de mogelijkheid om op deze locatie een royaal landhuis van wellicht 750 m³ te realiseren. Het voormalige jachthuis ligt heerlijk vrij, met rondom zon, en heeft een fraai uitzicht over weiland.
Het geheel is nu gecombineerd, maar kan ook zelfstandig gerangschikt worden als NSW-landgoed en biedt hierdoor eveneenns vele fiscale voordelen.

Historie
In 1929 is het voormalige jachthuis “Traasterhof” gebouwd in opdracht van de familie ten Cate als jachthuis en maakte toentertijd onderdeel uit van landgoed Traasterbos. Dit bos had een geometrische aanleg met lanen en een sterrenbos.

Een unieke plek met veel privacy en met een uitstekende bereikbaarheid van de A1 en de nabijgelegen prachtig Hanzestad Deventer. Op fiets afstand van een goede lagere school en een ruime keus aan middelbare scholen. De voetbal-/ en hockey velden in de nabijheid. De paarden/pony club is gelegen aan het aangrenzende Landgoed “Traasterbos”.

Inhoud : 508 m³
Woonoppervlakte : 136 m²
Bijgebouw : 25 m² (met mogelijkheid om uit te breiden naar 100 m²)
Perceeloppervlakte : Holterweg 116 beschikt ove ruim 10 hectare in totaal uit te breiden tot ruim 29 hectare

lees meer +

Interieur en omgeving

Bekijk alle foto's door op een afbeelding te klikken.

Holterweg 118 116 LETTELE
Kenmerken
 • Vrij op naam vrij op naam
 • Soort woonhuis:
  landgoed, vrijstaande woning
 • Status:
  verkocht
 • Bouwjaar:
  1959
 • Woonoppervlakte:
  484 m²
 • Perceeloppervlakte:
  290314 m²
 • Inhoud:
  1613 m³
 • Energieklasse:
  F
 • De Haan Schippers Makelaars