Kerksteegje 3 - Zutphen

€ 509.000,- kosten koper.
Brochure downloaden

Het huis met de gouden kroontjes heeft vele mogelijkheden

Zutphen is één van de oudste steden van Nederland. Het staat nu natuurlijk altijd braaf tussen het rijtje Hanzesteden, maar de geschiedenis gaat nog veel verder terug. Al zeker 1.700 jaar is deze plek bewoond, maar nadat de Vikingen er flink hadden huisgehouden in de 9e eeuw, moest de Zuid-Venne, het huidige Zutphen, opnieuw worden opgebouwd. Men bracht een ringwal en een brede gracht aan rondom de stadskern, en daar herinneren de omliggende Zaad-, Hout- en Groenmarkt ons heden nog aan.

Vandaag de dag bestaat de Zutphense binnenstad uit een aaneenschakeling van charmante en fraaie, monumentale bouwwerken. En helemaal in het midden, in de luwte van de Walburgiskerk, ligt het Kerksteegje. Hoe druk de stad soms ook kan zijn, hier is altijd rust. Op dit plekje staat het fraaie huis met de gouden kroontjes, waarvan de oudste delen gebouwd zijn in 1800. Daar zag het huis Zutphen veranderen, van een middeleeuws stadje tot de bruisende en pittoreske stad die het nu is.
Uiterlijk werd ze in 1904 aangepast –getuige ook het glas-in-loodraam op de bovenste verdieping-, tijdens de Jugendstil-periode, en zo kreeg ze haar huidige voorkomen, met de snoezige overhoekse gevels met de geglazuurde klinkers en de kroontjes, die door de huidige eigenaar bekleed zijn met bladgoud, want zo past het mooi bij het gouden haantje op de Walburgis.
In de afgelopen 15 jaar is het huis liefdevol gerestaureerd, met oog voor detail en hier en daar een knipoog, tot een heerlijk en comfortabel woonhuis met de allure van een boetiekhotel. Het is echt het passion project van de huidige eigenaar geweest. Zo is al het deurbeslag van het huis vervangen door deurbeslag passend bij de Jugendstil.
Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk voor dit beeldige monument. Er is nog ruimte genoeg om uw eigen stempel te drukken; zo is het mogelijk om de begane grond – momenteel in gebruik als garage en berging – aan te passen en hier bijvoorbeeld een heerlijke woonkeuken te maken. Bergruimte is er genoeg, want dit pand is geheel onderkelderd.

Naar binnen
De voorzijde is natuurlijk de magnifieke frontgevel, met de garagedeur en het balkon erboven, maar de echte voordeur zit net om het hoekje. Entree in de zonnige hal, waar de bezoeker meteen met de neus in de boter valt; houten panelen in een fraai, neutraal palet, op de vloer een schitterende tegelvloer met Portugese motieven, rechts de trap met schitterend houtsnijwerk en links de WC met fonteintje. Hoewel een WC natuurlijk altijd vrij rechttoe-rechtaan is, is dat hier anders; hier is de plee nog geheel in museale,19e-eeuwse stijl, een zogenaamde ‘poepdoos’ met een gietijzeren stortbak, ondanks dat deze in werkelijkheid van alle moderne gemakken is voorzien. Het is een plaatje! Op deze verdieping de huidige garage; u rijdt hier uw oldtimer naar binnen, en loopt dan zo met de boodschappen de kelder in. Tevens is hier een separate berging. Het is in z’n geheel een prachtige ruimte, die ook anders benut zou kunnen worden; het is bijvoorbeeld goed denkbaar dat hier een ruime woonkeuken aan wordt gelegd, of wellicht juist een kantoor- /atelier of praktijkruimte.

Eerste verdieping
Met de bordestrap, bijgelicht door het daglicht via het fraaie glas-in-loodraam, naar de eerste verdieping. Meteen links een studeer-/ slaapkamer met kachel en fraai uitzicht. De woonkamer is prachtig, met een centrale haard, en aan weerszijden raampartijen met luiken.
Aan de rechterachterzijde is een extra ruimte waar bijvoorbeeld een pantry of een slaapvertrek zou kunnen worden gerealiseerd.
En suite een ruime slaapkamer met balkon en kachel. De ramen aan de straatzijde zijn zodanig uitgevoerd dat er geen inkijk mogelijk is waardoor volledige privacy gewaarborgd is.

Tweede verdieping
Op de tweede verdieping de overloop met de prachtig beschilderde deuren; het houtmotief is tot in detail gerestaureerd, echt vakwerk. Hier de badkamer, met schitterende tegels die refereren aan de oude Delftsblauwe tegeltableaus met beroepen en spelen. De tegels zijn oorspronkelijk gemaakt voor het Mauritshuis. De badkamer is prachtig afgewerkt, met een inloopdouche en wastafel.
Aan de andere zijde van de overloop de gezellige WC, wederom met houten ombouw, en wederom een prachtig Delftsblauw tegeltableau.
Op deze verdieping een schitterende, zonnige slaapkamer, met een ossenbloedrode vloer en karmonzijnrode wanden, een zitkamer en suite en een fabelachtig uitzicht op het charmante steegje.

Kortom, het Kerksteegje 3 is een Jugendstil-sprookje in het hart van de stad, een heerlijk en ruim huis, met een lieflijk karakter en een prachtig uitzicht. Wilt u zelf Zutphen beleven, als toerist in eigen stad, maar dan iedere dag? Kom dan sfeerproeven. Bel ons kantoor voor een afspraak: 0573 – 258 258.

Algemeen:
- Bouwjaar : 1800
- Onderhoud : Goed tot uitstekend
- Ligging : In het centrum
- Parkeren : In eigen garage op de begane grond
- Bijzonderheid : Gemeentelijk Monument
: De ruime inpandige garage (ca. 33m²) is uitstekend geschikt om deze om te zetten naar een royale
woonkeuken of wellicht juist een kantoor- /atelier of praktijkruimte aan huis.

Inhoud : 710 m³
Woonoppervlakte : 139 m²
Overig inpandige ruimte : 55 m²
Gebouw gebonden buitenruimte : 3 m²
Perceeloppervlakte : 84 m²
Energielabel : Energieklasse n.v.t
Aanvaarding : in overleg

lees meer +

Interieur en omgeving

Bekijk alle foto's door op een afbeelding te klikken.

Kerksteegje 3 ZUTPHEN
Kenmerken
 • Kosten koper k.k.
 • Soort woonhuis:
  herenhuis, geschakelde woning
 • Status:
  beschikbaar
 • Bouwjaar:
  1904
 • Woonoppervlakte:
  139 m²
 • Perceeloppervlakte:
  84 m²
 • Inhoud:
  710 m³
 • De Haan Schippers Makelaars