Steenstraat 21 - Borculo

€ 595.000,- kosten koper.
Brochure downloaden
Regiofilm

Charmante en karakteristieke villa op een groot perceel in hartje Borculo

Wat is de formule voor geweldig wonen? Alle delen van de som moeten kloppen. Architecten gebruiken vaak de gulden snede om een huis te maken dat in balans is. Aan één van Borculo’s pittoreske straatjes ligt deze prachtige villa, die volgens ons voldoet aan de regels van deze ideale verhouding. Een beetje verhoogd in het straatbeeld, waardoor het voorname aanzicht wordt benadrukt.
De Steenstraat 21 werd gebouwd in 1926, een jaar na de cycloon die huishield in Borculo en ook hier in de straat meerdere huizen met de grond gelijk maakte. De villa is in de afgelopen 25 jaar steeds uitstekend onderhouden en gerestaureerd; alle glas-in-loodramen, profiellijsten, balkenplafonds en andere elementen zijn keurig in stand gehouden en geven het huis charme en cachet. Ook het schilderwerk is piekfijn in orde; alle oude verf is verwijderd en het houtwerk (gewaterd grenen en oersterke eiken onderdorpels) kreeg een frisse, nieuwe laklaag.

Een villa uit de tijd, ruim en met een evenwichtig woonprogramma met een ruim oppervlak. Een perfect familiehuis of heerlijk met z’n tweetjes. Ook de tuin om het huis heen is van een formaat (970 m²) zoals we dat vandaag de dag binnen de stadsgrenzen helaas niet meer zoveel zien. Een afwisselende en landschappelijke tuin met een grote garage en altijd een plekje in de zon.

De Steenstraat ligt vlak bij het centrum van Borculo en alle voorzieningen zijn hier bij de hand; de slager, de bakker en de groenteman, ze zitten allemaal vlak om de hoek, evenals supermarkten en winkels. Borculo heeft daarbij een aantal prima scholen, zowel basis- als middelbare scholen en pal naast het huis ligt de St. Jorisschool. Tijdens de pauzes klinken er kinderstemmetjes en dat is volgens ons een heel gezellig soort muzikaal behang.

Plaatsen als Lochem, Eibergen en Groenlo liggen op een kwartiertje en de grotere steden als Hengelo en Enschede op een goed halfuur rijden.
Voor een gezellig café en andere, uitstekende horeca hoeft u het dorp niet uit overigens, want ook daarin is Borculo uitstekend voorzien; laat lekker de boel de boel, en steek naar de Berkel aan de overkant, waar u aan kunt schuiven bij een aantal fantastische restaurants.

Begane grond
De oprit wordt afgesloten door een siersmeedijzeren hekwerk dat de huidige bewoners in 1995 hebben laten maken. De krullende takjes en sierlijke druivenbladeren zijn een mooie opmaat voor het huis. Entree in de vestibule en aansluitend de grote hal: de marmeren vloeren en hoge plafonds bieden een fraai decor voor de kunstverzameling van de huidige bewoners.
In de hal de opgang naar de bovenverdieping, met links de toegang tot de keuken en rechts tot het woongedeelte.

De ruime living is een kamer en suite met een prachtig Merbau visgraat parket. De kamer is comfortabel het hele jaar door, door de warmte van de gezellige speksteenkachel, de verkoeling van de tuinkamer en de openslaande deuren naar het terras aan de achterzijde. De tuinkamer annex serre is af te sluiten met beglaasde schuifdeuren.

Vanuit de hal direct links de werkkamer op de begane grond, met een prachtig uitzicht op heerlijke voortuin en de kerk aan de overzijde, de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming: een hemels uitzicht.

Aansluitend links de keuken die ons mee terugneemt de vorige eeuw in. De vloeren zijn vernieuwd, evenals de kachel, maar voor het overige is de authenticiteit van de keuken bewaard gebleven.

Vanuit de keuken de trap naar de kelder; koel in zomer en winter en de ideale plek voor de wijnvoorraad.

Vanuit de keuken toegang tot de bijkeuken; deze ruimte is geheel geïsoleerd, heeft een fraaie natuurstenen vloer en hier bevinden zich de aansluitingen voor wasmachine en -droger.

Vanuit de hal tevens toegang tot de badkamer op de begane grond, met een WC, douchecabine, wastafel en een ligbad. Deze ruimte is organisch gegroeid op deze plek; ten tijde van WOII was de villa gesplitst en bevond zich zowel aan de voor- als achterzijde toegangsdeuren. De toegangsdeur is er nog, maar hij is allang niet meer als zodanig in gebruik.

Verdieping
Via de hal de opgang naar de verdieping: via trap met bordes toegang tot de overloop waar vier kamers en een kleedkamer op uitkomen. Alle kamers zijn voorzien van eiken vloerdelen en eigen inbouwkasten, substantieel van formaat dus bergruimte genoeg.
Aan de voorzijde van het huis de walk-in closet: deze ruimte was in een vorig leven een badkamer maar is nu omgetoverd tot kledingkamer.

Zolder
Voor bergruimte of wellicht een extra verblijfsruimte is er een prachtige zolderverdieping. Per vlizo bereiken we de ruimte onder het schilddak.
In het dak is een dakkapel aangebracht en de zolder biedt dan ook meer dan genoeg ruimte om een bruikbare kamer van te maken. Het is eveneens goed denkbaar dat het programma boven aangepast wordt om een vaste trap naar de zolder en een extra badkamer te verzorgen.

Buitenruimte
De tuin is een sprookje, met een perceel meer dan 970 m² een heerlijke plens ruimte. Vol met speels gevormde gazons, kleurige borders en bijzondere beplanting. Aan de voorzijde een beukenhaag en in het gras staan de stinzenplantjes. Groene vingers gaan hier tintelen, en als u ze nog niet heeft, dan worden ze vanzelf groen.
De oprit met kinderkopjes leidt naar de garage, een riante schuur uit de jaren ’60, met ruimte voor de houtopslag en een separate fietsenschuur met werkruimte op de zolder.
Aan het einde van de dag vangt u de laatste zonnestralen in het puntje van de achtertuin.

Verduurzaming
Het huis is verrassend zuinig; goed gebouwd, met eerlijke materialen als hout en steen. Door de kachels in de keuken en woonkamer is het binnenklimaat bijzonder aangenaam. Een bijkomend voordeel: de gasrekening is hier superlaag, deze maanden zelfs onder de €100,-. Kijk, er zijn er maar weinig die dat kunnen zeggen. Op het dak liggen 12 zonnepanelen, die door de ideale ligging op het zuiden een prima opbrengst genereren.

Mogelijkheden
Zoals genoemd is het mogelijk om de zolder tot leefruimte te converteren. Echter is het levensloopbestendig maken van het huis ook goed te doen, doordat er een extra kamer aan de voorzijde is en de badkamer zich reeds op de begane grond bevindt.
Voor wat de tuin betreft had de huidige eigenaar al enkele plannen in potlood; de garage verplaatsen en een kapschuur bouwen, wat dichter op de rooilijn. Uiteraard biedt dit kansen voor wat extra zonnepanelen, en/of een zwembad in de tuin.

Kortom, een klassieke schoonheid op een subliem plekje in Borculo. Nieuwsgierig geworden naar deze veelzijdige villa? Neem dan contact met ons op, we leiden u er graag rond.


Algemeen:
- Bouwjaar : 1926
- Onderhoud : Goed onderhouden woonhuis
- Ligging : Nabij het centrum van Borculo
- Berging : Vrijstaande garage/berging met verdieping
- Parkeren : Ruime parkeermogelijkheid op eigen grond

Inhoud : 838 m²
Woonoppervlakte : 186 m²
Overig inpandige ruimte : 40 m²
Perceeloppervlakte : 970 m²
Energielabel : F
Aanvaarding : in overleg

lees meer +

Interieur en omgeving

Bekijk alle foto's door op een afbeelding te klikken.

Steenstraat 21  BORCULO
Kenmerken
  • Kosten koper k.k.
  • Soort woonhuis:
    villa, vrijstaande woning
  • Status:
    ingetrokken
  • Bouwjaar:
    1926
  • Woonoppervlakte:
    186 m²
  • Perceeloppervlakte:
    970 m²
  • Inhoud:
    838 m³
  • Energieklasse:
    F
  • De Haan Schippers Makelaars